Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Banánovo-karamelový tart
Keď sa povie koláč s banánmi a karamelom, ľuďom väčšinou napadne írsky dezert banoffee pie. Je vynikajúci a toto je jeho odľahčená verzia. Už som potrebovala pauzu od bublanín a iných počinov zo sezónneho ovocia, takže mi padol veľmi vhod.
- 20 minút 175°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
240 g | hladká špaldová múka |
110 g | maslo |
1 | vajce |
70 g | práškový cukor |
4,5 dl | plnotučné mlieko |
1 | karamelový puding (použila som Extra karamel od Dr. Oetker) |
4 PL | karamelový toping (nemusí byť) |
4-5 PL | trstinový cukor |
3-4 | zrelý banán |
250 g | mascarpone |
100 g | šľahačková smotana |
1 | vanilkový cukor |
1-2 PL | práškový cukor |
+ kúsok horkej čokolády na strúhanie |
Postup prípravy
Do originál banoffe ide dulce de leche, teda skaramelizované salko. Taktiež korpus je spravidla sušienkovo-maslový. A na vrchu je kopec šľahačky. Znie to až hriešne super. Ja som si zvolila korpus z krehkého cesta, krém z karamelového pudingu a koláč som ozdobila vrstvou z mascarpone a šľahačky.
Najskôr si pripravíme krehké cesto. Je v zásade jedno aké, určite máte svoj obľúbený recept. Alebo skúste ten môj. Maslo necháme trochu zmäknúť a zmiesime ho s ostatnými surovinami. Vypracujeme cesto, ktoré uložíme na hodinu do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na kruh, pomocou valčeka prenesieme do formy na tart, alebo tortovej formy s odnímateľným dnom. Utľapkáme rukami a prečnievajúce cesto zrežeme. Popicháme vidličkou, položíme kus papiera na pečenie, nasypeme fazuľu alebo inú strukovinu a dáme piecť do rúry, kým nie je cesto zlatisté a takmer pevné na dotyk. (Ono po vychladnutí ešte stvrdne).
Podľa návodu uvaríme hustejší puding, do ktorého zamiešame trochu karamelového topingu pre výraznejšiu chuť. Vylejeme ho na vychladnutý upečený korpus. Na to poukladáme nahusto kolieska banánov. Mascarpone, šľahačku a cukor hodíme do robota a chvíľu šľaháme, kým nevznikne krém. Premiestnime ho do zdobiaceho vrecka a nastriekame na vrch koláča. Krému môžeme urobiť aj viac, ja som to vyriešila tak, že som ho dala len po okrajoch a do stredu som nastrúhala čokoládu. Banány treba zakryť, lebo časom zhnednú.
Dáme do chladničky stuhnúť, ideálne do druhého dňa.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk