Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pité bez cukru z tekvicového cesta
Jablkové pité. Kto by ho nemiloval? Je to taký poctivý domáci koláčik, takže kúsok deťom v škôlkarskom veku určite neuškodí. Ale kto by ostal len pri jednom kúsku? No ja teda rozhodne nie. :) Takže kvôli Karolke (3 a 3/4 roka) aj kvôli sebe som sa pokúsila o zdravšiu verziu nielen plnky, ale aj cesta. A bola mňam! Inak sú tam použité vlašské orechy aj datlová pasta, takže koláčik odporúčam podávať až od dvoch rokov.
- 40 minút 175°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
100 g | maslo |
60 g | datlová pasta |
160 g | tekvicové pyré |
220 g | hladká špaldová múka |
štipka škorice | |
5 ks | jablko |
2-3 PL | hrozienka |
4 PL | mleté vlašské orechy |
1 ČL | škorica |
(3 PL | kokosový cukor) |
Postup prípravy
Toto cesto, akurát dochutené perníkovým korením, som pôvodne použila na tekvicové medovníčky. No keďže už dávnejšie som premýšľala nad zdravším jablkovým koláčikom, hneď mi napadlo použiť na pité.
Postup na prípravu cesta je totožný ako pri medovníčkoch. Do misy dáme pyré, pastu a mäkké maslo. Rozmixujeme a vmiešame múku, do ktorej vopred môžeme pridať aj štipku škorice, prípadne aj lyžičku kypriaceho prášku s vínnym kameňom, ale ja som nedala. Vznikne nám cesto podobné lineckému. Dáme ho zachladiť, aby sa s ním lepšie robilo. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a vytvoríme dva obdĺžniky s veľkosťou plechu, v ktorom budeme piecť. Je to dávka na malý plech (môj mal rozmery 17 x 23 cm) s hrubšou vrstvou jabĺk - tak to máme radi.
Jablká olúpeme a nahrubo nastrúhame. Primiešame k nim pomleté orechy, škoricu a opláchnuté hrozienka. Ak máte staršie detičky, pokojne pridajte aj trochu kokosového cukru. Do vymasteného a múkou vysypaného plechu dáme jeden plát cesta. Naň rozotrieme plnku a na ňu položíme druhú časť cesta. Potrieme mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Tip: Návod, ako si urobíte tekvicové pyré, mám tu.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
Recepty pre deti
V tejto sekcii nájdete recepty pre deti cca od 1 roka, keď už kašovité príkrmy začínajú striedať jedlá podobné dospeláckym. Až vtedy varenie konečne začína byť zábava. A niekedy aj výzva, keď sa snažíte do vášho batoľaťa natlačiť napríklad zeleninu, kým ono by vyžilo z ryže a banánu. Recepty vychádzajú z toho, čo je vhodné a zdravé pre maličké deťúrence. Držia sa týchto zásad:
- žiadny cukor ani iné sladidlá
- ľahko stráviteľné, nie prekombinované jedlá
- hlavne lokálne potraviny, minimum exotiky a potenciálnych alergénov
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk