Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Fit gaštanová torta bez lepku a laktózy
Zasa som o rok staršia, ale nesťažujem sa. Beriem to ako dôvod na oslavu – na to, aby sa stretla rodina, otvorilo sa vínko a aby som upiekla tortu. Pôvodne som tento rok chcela vyriešiť bez torty – snažím sa obmedzovať sladké a viacerí z rodiny takisto. Ale nedalo mi to a hovorím si, že urobiť zdravší dezert, z ktorého si dá každý kúsok, nemôže nikomu ublížiť. Neviem ako vy, ale keď z niečoho môžem len kúsok, snažím sa, aby ten kúsok stál za to. Našťastie to vyšlo a táto gaštanová torta bola úplne božská. :)
- 35 minút 175°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
(priemer formy 21 cm) | |
200 g | horká čokoláda |
120 g | trstinový cukor |
2 ks | vanilkový cukor |
6 ks | vajce |
160 g | kokosový olej |
170 g | gaštanová múka |
1 | kypriaci prášok |
štipka soli | |
2-3 PL | tuzemský rum |
1 bal. | Originál Puding Dr. Oetker bezgluténový, príchuť vanilka |
300 ml | rastlinné alebo bezlaktózne mlieko |
250 g | hotové gaštanové pyré |
2 PL | 100% kešu alebo mandľová pasta (prípadne bezlaktózne maslo) |
1 ČL | vanilkový extrakt Dr. Oetker |
1 PL | rum |
+ ríbezľový džem a ďalší rum na zvlhčenie korpusu | |
75 g | horká čokoláda |
1-2 ČL | kokosový olej |
1 PL | rum |
Postup prípravy
Do cesta, ktorý vychádza z rodinného receptu na Sacherku, som použila gaštanovú múku. Krém je osladený iba gaštanovým pyré. Je v ňom minimum tuku a základ tvorí pudingový krém z vanilkového Pudingu Originál bez gluténu od Dr. Oetker. Všetko som sa snažila nahradiť zdravšími alternatívami a keďže nie všetci v rodine môžu lepok či laktózu, torta je bez nich.
Korpusy si môžete upiecť naraz v jednej forme, alebo na dvakrát. Postup je nasledovný. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s cukrami, po častiach pridávame rozpustený kokosový olej. Nakoniec vmiešame aj čokoládu. Gaštanovú múku si v mise premiešame so soľou a práškom do pečiva. Na striedačku do tekutej hmoty pridávame po lyžiciach sypkú zmes (ideálne preosiatu) a sneh vyšľahaný z bielkov. Vmiešame aj rum. Cesto vylejeme do formy s odnímateľným okrajom. Dno predtým vyložíme papierom na pečenie a boky jemne vymažeme maslom.
Dáme piecť do vyhriatej rúry, horný aj spodný ohrev. Ja som piekla na 175 stupňov asi 35 minút, treba skúšať špajľou. Hotový korpus vyberieme a necháme vychladnúť. Ja som ho piekla na dvakrát a z každého som jemne zrezala vyčnievajúci „kopček“, takže som získala dva krásne rovné korpusy.
Pyré necháme rozmraziť. Puding uvaríme v mlieku podľa návodu, ale keďže pyré je dostatočne sladké, nepoužijeme žiadny cukor. Hotový puding prikryjeme fóliou tak, aby sa ho dotýkala a nevytvorila sa koža. Necháme vychladnúť. Puding a pyré spolu vymiešame na hladký krém, pridáme aj orechové maslo, extrakt a rum. Prerezaný korpus pokvapkáme rumom, natrieme džemom a krémom. Časť krému dáme do zdobiaceho vrecka. Druhou časťou korpusu priklopíme krém tak, aby hore bola rovná strana. Pomocou vrecka ešte dobre vyplníme rez torty a zahladíme stierkou. Dáme do chladničky.
Nad parou rozpustíme čokoládu s kokosákom, pridáme rum a polevu nanesieme na vrch torty. Urovnáme a dáme zachladiť.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk