Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Americký čerešňový koláč
Misia prejesť sa niekoľkokrát čerešňami splnená. A už ich zase nechceme rok ani vidieť. :D Tie posledné, čo sa ešte dali obrať, skončili v tomto luxusnom koláčiku. Super je, že sa dá urobiť prakticky z každého ovocia, ktorého máte k dispozícii aspoň kilo-kiloapol. Marhule, jablká a slivky, traste sa! :)
- 50 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
ľubovoľné krehké cesto alebo: | |
2,5 hrn. | hladká múka |
220 g | maslo |
1,5 PL | práškový cukor |
1 ČL | soľ |
7 PL | studená voda (z chladničky) |
1300 g | čerešne |
2/3 hrn. | hnedý cukor |
0,5 dl | amaretto |
1 dl | voda |
3-4 PL | škrob/ Zlatý klas |
+ vajce na potretie |
Postup prípravy
Je to v podstate len vyladený recept na tradičný americký cherry pie. Použite krehké cesto, na aké ste zvyknutí. Ja som prvýkrát vyskúšala nový recept, ktorý som si doladila podľa seba, a príjemne prekvapil. Ako mierku som použila klasický 2,5-decový hrnček. No ani týmto cestíčkom nič nepokazíte.
Takže najprv si zarobíme cesto zmiešaním všetkých ingrediencií okrem vody - tú budeme pridávať až ako poslednú. Keď je cesto dobre vymiesené, zabalíme ho do fólie a dáme stuhnúť do chladničky.
Na plnku odkôstkujeme všetky čerešne, prípadné nahnité časti odstránime a vypasených červíkov takisto - ak nechcete mať verziu s mäskom. :)) Všetky dáme do kastróla, zasypeme cukrom, zalejeme amarettom (dá sa nahradiť troškou mandľovej arómy, no potom treba viac vody alebo menej škrobu), prikryjeme a privedieme do varu. Potom stíšime a za občasného premiešania varíme na miernom ohni, kým sa čerešne čiastočne nerozvaria a hmota nezačne nadobúdať aspoň trošku hustejšiu konzistenciu. Trvá to tak 15 minút. Škrob rozrobíme vo vode a prilejeme do hrnca. Tento krok je dôležitý, lebo ak by sme ho tam len nasypali, mohli by sa narobiť hrudky. Zmes hneď po zovretí zhustne ako puding. Ak by sa vám javila príliš hustá, treba zriediť trochou vody, v opačnom prípade zase pridať škrob.
Necháme aspoň čiastočne vychladnúť.
Pripravíme si okrúhlu plytkú formu, ktorú nemusíme ani vymastiť, lebo v ceste je tuku až-až (preto je také dobré!). Menšiu časť cesta rozvaľkáme a urobíme si z neho kruh o veľkosti formy. To bude "deklík". Zvyšok rozvaľkáme a prenesieme do formy, rozprestrieme a utľapkáme až po okraje. Nalejeme čerešňovú zmes, urovnáme a prikryjeme kruhom. Okraje postláčame k sebe, aby sa zlepili, ak nám cesto pretŕča, môžeme ich aj zarolovať a vytvoriť pekný ozdobný okraj. Alebo mriežku namiesto jednoliateho kruhu.
Potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom zmrzliny. Alebo vychladnutý so šľahačkou.
Tip: Keďže cesto nie je takmer vôbec sladké, vyvažuje ho sladká plnka. Pokojne z množstva cukru uberte, aj polovica hrnčeka bude stačiť.
Tip 2: Ak nemáte amaretto, skúste tuzemský rum. Aj s ním je koláčik famózny. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk