Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Mrkvovo-kokosová torta
Minule sme tak s kamoškami - mamičkami boli v jednej kaviarni, ako inak s veľkým detským kútikom. K svojmu obligátnemu kapučínku som si dala tortu, ktorá vo vitríne vyzerala ako mrkvová a bola mrkvovo-banánová s kokosom. A tak dokonalá, že som na pár minút nechala dieťa napospas nástrahám kútika a venovala som sa len tej dobrote na tanieriku. V snahe napodobniť ju doma vznikla síce úplne iná torta, ale takisto výborná, pretože doslova zmizla. Chcete recept? ;)
- 50 minút 165°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
210 g | mrkva |
90 g | kokos |
2 ks | vajce |
1 | menší banán |
50 g | kokosový olej |
65 g | maslo |
2 dl | mlieko |
1 PL | med |
190 g | hladká špaldová múka |
130 g | trstinový cukor |
1 | vanilkový cukor |
1 | kypriaci prášok štipka soli |
+ marhuľový džem | |
250 g | mascarpone |
100 g | jemný tvaroh |
150 g | šľahačková smotana |
(stužovač) | |
+ ČL | citrónová šťava |
vanilka a cukor alebo vanilkový cukor podľa chuti |
Postup prípravy
V jednej mise zmiešame práškové prísady, vrátane kokosu, v druhej spojíme žĺtky, vlažné mlieko, rozmačkaný banán. Maslo, med a kokosový olej rozpustíme (napríklad v mikrovlnke) a ešte teplé vlejeme do misy. Rozmiešame metličkou a spojíme so sypkými prísadami. Potom vmiešame aj najemno nastrúhanú mrkvu a tuhý sneh z bielkov.
Inak môžeme použiť aj samotné maslo alebo samotný kokosák, no keďže ten je trošku drahší, dala som ho len toľkoto, najmä pre jeho chuť.
Dno formy s odnímateľným dnom (použila som s priemerom 21 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky veľmi jemne potrieme maslom alebo kokosovým olejom. Vylejeme cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Koláčik je po upečení vláčny a trochu mokrý, ale na špajli nezanecháva stopy.
Vychladnutý korpus otočíme spodkom hore, prekrojíme, natrieme džemom a naplníme krémom, ktorý získame tak, že všetky suroviny vyšľahámé metličkovým mixérom dokopy.
Tip: Krém môžete variovať a použiť mascarpone, krémový tvaroh, lučinu, ricottu, prípadne kyslú smotanu a šľahačku v rôznych pomeroch. Základ je akurátna konzistencia a dochutenie vanilkou a citrónovou šťavou, ktorá sa tam absolútne hodí.
...
Mrkvovo-mandľová torta je klasika, ktorá nikdy nesklame. Super je aj verzia s vlašskými orechmi. A čo takto mrkvovo-makové muffiny. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk