Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka
bábovka

Bábovka je veľmi obľúbený koláčik, dokonca tak obľúbený, že u nás v Trnave je jedna kaviareň s názvom Bábovka, zameraná špeciálne na tento druh dezertu. Urobiť bábovku je ľahké, ale urobiť dobrú bábovku, ktorá by nebola suchá ani príliš mokrá, je celkom výzva. :)

Suroviny

200 g  polohrubá múka
100 g  mleté mandle
170 g  krupicový cukor
2 ks  vanilkový cukor
4 ks  vajce
170 g  maslo
0,5 dl  mlieko
250 g  odtučnený tvaroh
1  kypriaci prášok do pečiva
1 PL  kakao

Postup prípravy

Tento recept je u nás veľmi obľúbený. Bábovka má akurátnu konzistenciu, nie je vysušená a tvaroh v nej vôbec nie je cítiť. Akurát čo jej dodáva vláčnosť. A nebola by som to ja, keby som ešte aj sem nenapchala mleté mandle. :) (Ale pokojne ich vynechajte a nahraďte múkou.) Inak, cukor som použila klasický biely, kvôli farbe. Pokojne však dajte kokosový alebo pomletý trstinový. A tú krásnu žltú farbu majú na svedomí domáce vajíčka od uja suseda.

V mikrovlnke rozpustíme maslo a necháme ho chvíľu vychladnúť. Všetok cukor vyšľaháme spolu so žĺtkami a postupne prilievame maslo. Do hmoty potom vmiešame tvaroh. Odporúčam práve ten krémový, lebo hrudkový by spôsobil hutnosť bábovky. Dá sa použiť aj ricotta či mascarpone. Pridáme tiež mlieko a postupne zapracujeme múku s mandľami a práškom do pečiva.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne ho zapracujeme do cesta. Odoberieme 1 tretinu a vmiešame do nej preosiate kakao.

Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme múkou alebo mandľami. Lyžicou navrstvíme biele cesto, potom s tmavým cestom urobíme pás do kruhu, opäť biele cesto, dva hnedé kruhy, opäť biela vrstva plus hnedý pás... Neviem, nakoľko je to zrozumiteľné, no bol to môj pokus o mramorový efekt. :) Pokojne však stačí, ak dáte medzi dve biele vrstvy jednu kakaovú.

Bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na dolný a horný ohrev. Ku koncu môžeme prehodiť na ventilátor a stíšiť na 150, aby sa prepiekla aj v strede. Po upečení necháme trochu vychladnúť, vyklopíme a podávame.

 

Tip: Do bábovky sa hodia aj hrozienka alebo citrónová kôra.

 

....

 

Toto sú ďalšie tipy na moje obľúbené bábovky. Tekvicová s tvarohom, maková alebo mandľová s amarettom bez múky.

12. 5. 2019

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty