Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Univerzálny recept na cookies
Keď som si raz prečítala zloženie kupovaných keksíkov na štýl cookies z obchodu, skoro ma prekotilo. :D Brutálne množstvo cukru, všelijaké arómy, palmový tuk a podobne. Keby upiecť si domáce bolo zložité, nepoviem, ale je to jedna z najjednoduchších vecí. A môžete si vymyslieť všelijaké príchute, prispôsobiť zloženie svojim intoleranciám a podobne. Podľa tohto návodu si namixujete cookies, aké vám najviac vyhovujú.
- 13 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | sypké suroviny - múka a pod. |
90 g | cukor |
100 g | tuk |
1 | vajce |
1/2 ČL | sóda bikarbóna |
60-90 g | čokoláda, orechy a pod. |
+ dochucovadlo - kakao, škorica a pod. |
Postup prípravy
Takéto suché pečivo mám rada, lebo je trváce, dá sa napiecť aj do zásoby a hodí sa tiež ako jedlý darček. Stačí nejako vkusne zabaliť do škatuľky alebo papiera a nemusíte riešiť bonboniéru. ;)
Toto je rozpis na jednu dávku, keď chcete niečo pre úzky rodinný kruh ku káve. Väčšinou preto pečiem z dvojitej dávky - to už sa aj dá niečo odložiť. :)
Takéto keksíky majú niekoľko zložiek:
1. TUK - Môže to byť maslo, kokosový olej, rastlinný tuk, ghí, kakaové či orechové maslo (orechová pasta)
Ja používam najčastejšie maslo, ktoré pol na pol skombinujem s tým, čo tvorí príchuť koláčikov. Takže ak robím s arašidovým maslom, aspoň polovica tuku bude práve to. Ak robím kokosové cookies, použijem kokosový olej, a tak podobne. Pokojne môže byť aj čisté maslo, čistú orechovú pastu neodporúčam, je totiž dosť hustá a má menej tuku ako klasické maslo. Stačí ju však skombinovať s trochou (aspoň 1/3 množstva) z ostatného vyššie uvedeného a bude to super. :)
2. VAJCE
Určite sú recepty bez vajec, ale tento je s a teda nenahrádzam ich v tomto prípade ničím. Ale ak máte s vajíčkami problém, dajú sa nahradiť napríklad banánom, tekvicovým pyré alebo cícerom. :)
3. SLADIDLO
Môžete použiť akékoľvek,ale pri tekutom sladidle bude treba trošku navýšiť sypké suroviny. Ja najčastejšie používam trstinový a kokosový cukor.
4. SYPKÁ ZLOŽKA
V podstate by to celé mohla byť múka, ale u mňa nikdy nie je a bola by to škoda. Múka, ideálne hladká alebo hladká špaldová biela, môže tvoriť väčšinu, ale opäť odporúčam doplniť to, čo bude tvoriť príchuť. Teda kokos v prípade kokosových cookies, mletý mak, mleté mandle a tak podobne. Rada používam aj pomleté ovsené vločky, ale obvykle len štvrtinu množstva sypkých surovín. Nebojte sa ani bezlepkových múk - skvelá je pohánková, ale opäť ju odporúčam s niečím skombinovať.
5. JEDLÁ SÓDA
Dávam trošku, aby koláčiky v rúre narástli.
6. KÚSKY
Čo by to bolo za cookies bez chrumkavých kúskov orieškov alebo čokolády? Ak nemáte k dispozícii chocolate drops, nebojte sa nasekať hocijakú čokoládu, bonboniéru, tyčinku. Ja som takto využila pepermintové After Eight, ktoré som dostala a inak ho veľmi nemusím, ale v cookies boli perfektné! Nasekané lieskovce, arašidy (pokojne aj slané) alebo iné orechy tiež robia divy. Dá sa použiť aj sušené či kandizované ovocie, pomarančová kôra, kakaové bôby...
7. DOCHUTENIE
Nie je nevyhnutné, ale rada používam buď vanilku, škoricu, kakao do čokoládových cookies, perníkové korenie, niekedy aj štipku soli. :)
Na fotke sú arašidové cookies bez lepku a mlieka - robila som ich pre môjho brata, ktorý má s trávením týchto vecí problém. Stopové množstvo mu však neprekáža, takže som si mohla dovoliť skombinovať arašidové maslo s ghí a doplnila som ich aj trochou kokosového oleja, ktorý mi zvýšil. Sypkú zložku tvorili najemno pomleté mandle, pomleté ovsené vločky a pohánková múka. K tomu už len čokoládové dropsy, iné dochutenie nebolo treba, aby vyniklo arašidové maslo.
V surovinách nájdete množstvá jednotlivých zložiek a skombinujte si ich už podľa seba. Z jednej dávky niekedy robím aj dva druhy tým, že časť cesta odoberiem a inak dochutím.
A ako na to? Najskôr rozmiešame cukor v roztopenom tuku, pridáme vajce a nakoniec zapracujeme premiešané sypké časti. Ako posledné vmiešame čokoládové dropy alebo iné kúsky. Vznikne nám tuhé cesto, z ktorého tvarujeme guľky a tie dlaňami roztlačíme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Necháme rozostupy, lebo v rúre ešte trochu naberú objem. Presnejší postup aj s fotkami nájdete pri tomto recepte.
Pri cookies je dôležité aj pečenie. Majú byť vo vnútri trochu mäkké, nie sú to sušienky! Dôležité je, aby ste ich neprepiekli. Ak sú navonok upečené, ale na dotyk ešte mäkké, to je ono. Na mriežke po vychladnutí stvrdnú, ale vláčnosť vo vnútri si zachovajú. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk