Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Bezmäsité

Cuketový prívarok

Cuketový prívarok
klasika

Nie je prívarok ako prívarok, v tomto je obrovské množstvo cukety a len troška múky, ktorá sa dá aj vynechať. Napriek tomu je hustý, poctivo chutiaci a... skrátka skvelý. :)

Bezmäsité

Zapekané šampiňóny plnené balkánskym syrom

Zapekané šampiňóny plnené balkánskym syrom
bez lepkubez vajec

Čokoľvek naplnené slaným syrom a následne upečené je super. :P Inak to nie je ani so šampiňónmi. Tieto nám ostali zo špízov, ktoré sme deň predtým piekli na grile. A bolo ich treba minúť. Toto bol veľmi rýchly a chutný spôsob. A pokojne s náplňami improvizujte, pokaziť sa to asi ani nedá.

BezmäsitéŠaláty

Šalát tabouleh

Šalát tabouleh
bez mliekabez vajecvegan

Niekto sa v kuchyni inšpiruje chuťovými zážitkami z ciest či obľúbených reštaurácií, niekto zas maminou kuchyňou alebo receptmi v telke. Ja, samozrejme, tiež čerpám z týchto všetkých zdrojov, ale najviac ma inšpiruje, keď treba niečo urýchlene spotrebovať. Lebo vyhadzovať jedlo je u nás hriech. Takže keď sa nám petržlenová vňať v črepníku rozrástla tak, že by sme museli uvariť aspoň 10 litrov vývaru a 5 kíl nových zemiačikov (to sú jedlá, ktoré bez vňate nemôžu existovať), aby sme ju minuli, chcelo to iný plán. Nápad s petržlenovým pestom nakoniec prevalcovala chuť na libanonský šalát tabouleh. Minula som všetku vňať. A ešte by zniesol. Ale bol super! Chcete recept? ;)

Bezmäsité

Brokolicové pesto

Brokolicové pesto
bez lepku

Poznám veľa ľudí, čo neznášajú brokolicu, no spravidla sú to tí, ktorí ju poznajú ako zeleno-hnedú, mľandravú, dokonale uvarenú zeleninu s nie príliš vábnou vôňou. Taká veru nechutí ani mne. Zato naparená alebo blanšírovaná, sviežo zelená, jemne chrumkavá je úplne dokonalá a dá sa s ňou čarovať. Stačí pár ďalších surovín, mixér a je z nej toto svieže pesto. ;)

Bezmäsité

Kváskový chlieb s ovsenými vločkami

Kváskový chlieb s ovsenými vločkami

O chvíľu s mojím kváskom oslávime prvé výročie. Hlavne posledné mesiace je náš vzťah intenzívny, pretože pečiem aspoň trikrát do týždňa. Spočiatku som sa veľmi striktne držala receptov a pokynov v nich, no postupne som sa osmelila a niekde som si dovolila popustiť uzdu. Tento chlebík je príjemný mix dnes už úplne bežných surovín, ktoré zoženiete snáď v každom obchode, aj u nás v dedine.

Bezmäsité

Strapačky

Strapačky
klasikabez mlieka

Po návrate z víkendu v Zázrivej by človek čakal, že budem mať všetkých tých halušiek a pirohov plné zuby, ale práve naopak. Rozbehla som sa tak, že som čím skôr musela urobiť doma zemiakové halušky s kyslou kapustou a oškvarkami, teda strapačky. Ja osobne ich mám niekedy radšej ako bryndzáky. Drahý aj ocino, ktorý bol u nás na obede, si pochvaľovali a ja som si zaumienila, že ich musím robiť častejšie.

Bezmäsité

Chilli sin carne

Chilli sin carne
bez lepkubez mliekavegan

Chilli con carne znamená čili s mäsom, ale ja mám z neho najradšej fazuľu a dobre dochutenú omáčičku, ktorá sa zaobíde aj bez mäsa, čiže sin carne. Je to ideálne jedlo na zimu, lebo zasýti a prehreje, navyše, ak použijete fazuľu z konzervy, je hotové veľmi rýchlo. A nič nepokazíte ani keď ho ponúknete návšteve.

Bezmäsité

Zapekaný karfiol duo formaggi

Zapekaný karfiol duo formaggi

Mohol by byť aj quatro, ale mala som doma len nivu a eidam, plus ujo pestovateľ, ktorý raz do týždňa zavíta k nám do dediny pred kulturák (aj to je čaro vidieka ;) ) a je mi sympatickejší ako ponuka ovocia a zeleniny v potravinách, mal ešte nejaký ten uskladnený karfiolík. A mňamka bola na svete. ;)

BezmäsitéChuťovky

Tekvicový quiche s fetou a rozmarínom

Tekvicový quiche s fetou a rozmarínom

Tekvicová mánia ma stále neopustila. Akurát, že často varím tie veci, ktoré už na blogu mám, takže ich logicky nepridávam. Ale tenkrát poprvé som skúsila dať tekvicu aj do slaného quiche, ktorý robievam zásadne len vtedy, keď má prísť návšteva. Najlepší je totiž čerstvý a dvaja ľudia sa s ním popasujú len veľmi ťažko. Pre tento tekvičkový to platí tiež, aj keď je výborný. No vážne, skúste. ;)

Bezmäsité

Cuketovo-zemiakové halušky s bryndzou

Cuketovo-zemiakové halušky s bryndzou

Už dávnejšie som sa presvedčila, že cuketa sa dá prepašovať takmer do každého jedla a keď sa len trošku posnažíte, nikto to nezistí. Že prečo by ste to mali robiť? Cuketa má málinko kalórii, zato veľa živín, vitamínov, prospieva tráveniu a pomáha detoxikovať. Tak. Vychádza mi z toho, že ak ju zakomponujem do nejakého nie až tak veľmi zdravého či diétneho jedla, hneď sa to jedlo stane prijateľnejším a môžem si ho viac naložiť na tanier. Voilá! Kto by nechcel zdravé bryndzáky? ;)

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty