Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Bezmäsité
Francúzske zemiaky s údeným tofu
U nás doma veľmi neholdujeme údeninám, preto sa ich vždy snažím nahrádzať niečím iným, väčšinou bezmäsitým. Osvedčilo sa mi údené tofu. Je dostupné, chutné a skvelo zastúpi bielkovinu v jedlách. Napríklad aj v týchto francúzákoch.
Náš špenátový prívarok
Neviem, ako je to s dnešnou mladou generáciou a špenátom, ale keď som bola malá, bolo zaužívané, že deti špenát nemajú rady. Ja ho však zbožňujem, odkedy sa pamätám. Moja mama ho vedela spraviť super a vždy ho rozmixovala do hladka, aby v ňom neplávali kadejaké "trávy".
Hubové krupoto v kelových listoch
Plnené kelové, kapustné, ale aj hroznové listy sú nielen chutné, zdravé a dobre vyzerajúce jedlo, ale zároveň je to aj spôsob, ako zúžitkovať to, čo by sa inak vyhodilo. V týchto balíčkoch z kelových listov, zapečených v paradajkovej omáčke, sa nachádza hubové krupoto pripravené v talianskom štýle - s prosciuttom a sušenými rajčinami.
Zapekané lokše s tvarohom á la burek
V rodine mojej mamy sa jedávali zemiakové lokše plnené tvarohom na slano. Zbožňovala som ich. Priznám sa, že u nás sú lokše niečo ako druhý chlieb, nesmú nikdy chýbať v mrazničke, či už doma robené, alebo kúpené od niekoho, kto ich tiež robil doma. :) Keď som minule vymýšľala rýchly obed, napadlo mi spraviť lokše na spôsob syrového bureku, ktorý milujem.
Fazuľové lečo
Lečo s fazuľou a lokšou alebo "slovenská" verzia chilli con carne? Hlavne že to chutí super a že som opäť minula nejakú časť našej úrody, ktorú bolo treba minúť. Okrem paradajok a paprík aj fazuľu. Ani neviem čo je to za odrodu, ale poviem vám, človek si hneď viac váži aj takéto jedlo, keď si spomenie, koľko dielov seriálu trvalo vylúpanie fazule zo strukov. :D (A ďalšie na rade sú orechy, ale o tom inokedy.)
Cícerový paprikáš s mrkvou
Jednoduché, výživné, lacné a veľmi chutné jedlo. Tieto argumenty snáď stačia na to, aby ste si cícerový paprikáš s mrkvou spravili aj doma. U nás chutil dieťaťu aj dospelému chlapovi a to je na nezaplatenie. ;)
Ryžovo-pšenový nákyp so slivkami
Ryžový nákyp bol vždy jedno z mojich naj jedál. Rokmi som sa ho naučila robiť v zdravšej aj menej sladkej verzii, vhodnej aj pre maličké deti. Tento je dokonca pšenovo-ryžový, bez mliečnych zložiek. Na vrchu nie je zapečený sneh (ten u nás patrí len na žemľovku), ale škoricové slivky. V takejto podobe sa dá jesť ako hlavné jedlo, ale aj dezert ku káve či koláč pre návštevu. :)
Hráškové pesto
Konečne sme zasadili a vypestovali dostatok hrášku. :) Aj keď...hrášku vlastne nikdy nie je dosť. No v mrazničke už mám dve veľké vrecká, zjedených niekoľko hráškových jedál, časť ešte čaká na zber. A tak prišiel rad aj na pesto, ktoré som chcela vyskúšať už dávno. Pestá všetkých druhov totiž milujeme - na cestoviny aj na chlebík.
Cviklové halušky
Jedno z jedál, ktoré varím veľmi často a ktoré chutí absolútne všetkým, či už ako príloha, alebo, ešte častejšie, ako hlavné jedlo. Bingo, sú to krásne sfarbené cviklové halušky. Červenej repe sa v našej záhrade veľmi darí a hoci cvikla sa jedáva skôr na jeseň, práve teraz je obdobie pretrhávania mladučkých exemplárov, ktoré sú obzvlášť lahodné a rýchlo uvarené. :)
Ricottovo-bryndzové gnocchi s hráškom
Obdivujem baby, ktoré plánujú jedálničky na viac dní či nebodaj týždňov, dopredu. Dosť by mi to uľahčilo prácu, ale stále sa k tomu neviem dokopať. Moje varenie vyzerá tak, že v ten deň ráno, alebo v lepšom prípade predchádzajúci večer, sa pozriem do chladničky a niečo zbúcham. :D Spravidla podľa toho, čo treba minúť.
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk